Alcassaba Ait Ouzza, a Boumalne Dadès, sud del Marroc.
Roger Mimó: En español   En français.

LA RUTA DE LES MIL ALCASSABES

Web de l'Hotel Tomboctou

Circuits

Land Rover davant l'alcàsser Tarda, prop d'Errachidia, Marroc.

L'agència Marhaba Viatges ha programat en col·laboració amb en Roger Mimó un circuit que permet aprofondir en el coneixement de la ruta de les alcassabes.


Arquitectura del sud del Marroc i Marràqueix

Guia: Roger Mimó

Possibilitat de programar el viatge a qualsevol època de l'any per grups a partir de 10 persones.

Al sud del Marroc, els alcàssers o pobles murallats de terra crua i les alcassabes o edificis fortificats on vivien les famílies més poderoses formen un patrimoni arquitectònic extraordinari, al que sols darrerament s’ha començat a donar importància. El present circuit ofereix la ocasió de conèixer en profunditat aquest tipus de construccions de la mà d’una de les persones que més han lluitat per la seva conservació i pel reconeixement del seu valor, en Roger Mimó.

Itinerari

Dia 1. Barcelona – Errachidia – Ksar El Khorbat.

Sortida de Barcelona a mig matí en vol a Casablanca i continuació en vol a Errachidia. Arribada a aquesta ciutat i trasllat fins a El Khorbat. Sopar i allotjament: Gîte El Khorbat. Es tracta de quatre cases de terra construïdes a mitjans del segle XIX a l’interior de l’alcàsser El Khorbat Oujdid i recentment transformades en allotjament per 3 socis: en Joan Castellana, en Roger Mimó i l’Ahmed Ben Amar. Conferència de Roger Mimó: Tipologia arquitectònica del sud del Marroc.

Dia 2. Estada a El Khorbat. Recorregut per l’oasi de Ferkla.

Havent esmorzat recorrem el propi alcàsser El Khorbat Oujdid, amb els seus carrers foscos i curiosament rectilinis, l’entrada monumental i la plaça, i entrem a veure per dins una casa original, que no ha sofert cap tipus de modificació. També dins el mateix alcàsser visitem el Museu dels Oasis, on s’explica mitjançant objectes antics, fotografies, croquis i maquetes com funciona la vida tradicional als oasis del sud marroquí. Després ens desplacem a l’alcàsser El Khorbat Akedim, que es troba just al costat de l’altre però resulta radicalment diferent per la seva estructura laberíntica. Dinem a la pròpia Gîte El Khorbat i dediquem la tarda a donar una volta per l’oasi de Ferkla, aturant-nos a descobrir l’alcàsser Asrir, que constituïa la seva capital econòmica. Pels qui estimin l’activitat esportiva, existeix la possibilitat de llogar bicicletes, amb les quals aquest recorregut té molt més interès que fent-lo amb el minibús. Sopar i allotjament: Gîte El Khorbat. Conferència de Roger Mimó: Tècniques de construcció amb terra.

Dia 3. El Khorbat -Tafilalt -Merzouga.

Sortim cap a Erfoud i Rissani. Anem a veure les diferents residències reals construïdes al Tafilalt pels Alauites al llarg del segle XIX: El palau d’Oulad Abdelhalim, que era la seu del governador, les ruïnes del palau d’Abbar i finalment el palau d’El Fida, avui transformat en un museu. Tots tres serveixen per a explicar com l’arquitectura de Fes va influir i transformar la del sud de l’Atlas amb nous materials i motius ornamentals. A la tarda anem a un hotel situat al peu de les dunes de Merzouga i ens quedem allí fins a la posta de sol per a gaudir de la seva millor imatge amb la llum baixa. Sopar i allotjament en el mateix hotel.

Dia 4. Merzouga – Tinerhir.

Havent esmorzat ens traslladem al mercat de Rissani, un dels mes colorits del sud del Marroc. Després remuntem la vall del Ziz per veure els seus palmerars frondosos i els seus alcàssers encara habitats. A la tarda continuem cap a Tinerhir després de fer una parada a Goulmima, un alcàsser sotmès a un complicat procés de rehabilitació. Sopar i allotjament a l’Hotel Tomboctou, antiga alcassaba del Xikh Bassou que fou rehabilitada per en Roger Mimó l’any 1993. Abans de sopar, però, visitem la pròpia alcassaba, on podrem apreciar els resultats d’aquesta experiència pilot. Conferència de Roger Mimó: Rehabilitació de l'alcassaba del Xikh Bassou a Tinerhir.

Dia 5. Estada a Tinerhir.Visita de la vall del Todra.

Ens traslladem a les Gorges del Todra, un dels indrets naturals més atractius del sud del Marroc. D’allí tornem cap a Tinerhir seguint aquesta frondosa vall i aturant-nos pel camí a visitar les ruïnes de l’alcàsser Asfalou, a les que arribem a peu per un caminet que discorre sota les palmeres. Després ens dirigim a l’alcàsser Afanour per veure la mesquita-medersa Ikelane, que fou rehabilitada el 2007 gràcies a la col·laboració d’un grup d’arquitectes catalans i que constitueix un cas únic tant per la seva planta com per la seva decoració. Finalment pugem al turó on es troben les ruïnes de l’alcassaba d’El Glaoui, des d’on s’obté una magnífica vista de conjunt sobre la vall. Sopar i allotjament a l’hotel Tomboctou. Conferència de Roger Mimó: Rehabilitació del ksar El Khorbat.

Dia 6. Tinerhir – Skoura.

Al matí ens traslladem a Boumalne i ens endinsem a l’alta vall del Dadès fins a les famoses Gorges del Dadès, aturant-nos pel camí per veure les magnífiques alcassabes d’Ait Larbi i Ait Moutad. Aquesta darrera pertanyia al Khalifa d’El Glaoui i es pot visitar per dins, constituint un exemple de la influència de Marràqueix sobre l’arquitectura nobiliària del sud. Ens aturem a continuació a l’alcassaba d’Ait Kassi, que podrem visitar i on podrem dinar. Fou construïda a mitjans del segle XX i actualment està transformada en un allotjament senzill i casolà, incloent també un parell de sales on s’exposen antiguitats, com un petit museu. En arribar a Skoura, una breu passejada a través del palmerar ens condueix des de l’alcassaba Ben Moro fins a l’alcassaba d’Amerhidil, datada als primers anys del segle XX i molt ben conservada encara, considerant-se una de les més boniques del sud marroquí per les seves formes i la seva ornamentació en toves de terra. Dins d’aquest conjunt d’Amerhidil visitem el riad, espai destinat originalment als hostes i ara transformat en un mostrari d’objectes tradicionals de la regió. En el camí de retorn a Ben Moro ens aturem a veure també el mausoleu de Sidi Aissa, restaurat recentment i que formava part d’un antic "graner marabútic", una de les edificacions més curioses de l’oasi de Skoura. Sopar i allotjament a l’alcassaba Ben Moro i visita del propi edifici per a descobrir tant la seva estructura original com els mètodes emprats en la seva rehabilitació.

Dia 7. Skoura -Marràqueix.

Després d’esmorzar anem a Ouarzazate per veure l’enorme alcassaba de Taourirt, que fou la residència del governador de la regió i dins la qual es troba avui la seu del CERKAS, organisme dedicat a la conservació del patrimoni arquitectònic del sud. Després ens traslladem a Ait Ben Haddou, monument inclòs a les llistes del Patrimoni Universal de l’UNESCO i exemple únic d’alcàsser amb sis alcassabes a dins. Molt a prop hi trobem l’alcassaba de Tamdakht, en ruïnes però espectacular pel seu volum, i el graner comunitari de Tazlaft, perfectament rehabilitat gràcies a la cooperació belga. Havent dinat emprenem la carretera de Marràqueix, que travessa el Gran Atlas pel port de Tichka. Abans d’atènyer aquest port ens aturem a veure un darrer graner comunitari a Ighrem n’Ougoudal, restaurat pel Ministeri de Cultura. Arribada a Marràqueix i allotjament en hotel 4*.

Dia 8. Estada a Marràqueix.

Pel matí fem una visita detallada dels següents monuments que ens permetran apreciar l’arquitectura de Marràqueix a les diferents èpoques: la medersa Ben Youssef, la cúpula almoràvit, el Museu de Marràqueix, el museu Dar Tiskiwine, dedicat a demostrar la influència africana sobre l’art marroquí, i les ruïnes del palau El Badi, on es troba exposat l’antic mimbar de la mesquita Kutubia. La tarda queda lliure per a voltar pels suks i la famosa plaça de Jemaa El Fna.

Dia 9. Marràqueix -Barcelona.

Matí lliure a Marràqueix. A primera hora de la tarda trasllat a l’aeroport i vol directe de tornada a Barcelona. Arribada sobre les 8 del vespre. Fi del viatge.

Preu per persona en habitació doble: 1.150 €
Suplement habitació individual: 180 euros.

Grup màxim: 16 persones. Grup mínim: 10 persones. Si no hi hagués el grup mínim necessari el viatge podria quedar suspès, cosa que es comunicaria amb una anticipació mínima de 15 dies a la data de sortida.

El preu inclou:

 • Assistència de Roger Mimó com a guia del grup

 • 4 conferències temàtiques a càrrec de Roger Mimó.

 • Vol regular d’anada i tornada a Marràqueix en classe turista.

 • Taxes turístiques del Marroc.

 • Allotjament segons es detalla a l’itinerari, habitacions dobles amb bany.

 • Pensió completa des del vespre del dia 16 fins al dia 22.

 • Esmorzars i sopars a Marràqueix.

 • Transport en minibús amb conductor.

 • Totes les despeses del conductor i del vehicle.

 • Despeses d'enviament de bitllets i documentació necessària per al viatge.

 • Assegurança d’assistència en viatge.

 • Entrades per a les visites incloses en el programa.

El preu no inclou:

 • Propines.

 • Taxes aèries (Aproximadament 90 euros)

 • Transport el temps lliure a Marràqueix.

 • Dinars no indicats.

Per a contractar el viatge

Dipòsit del 40 % en el moment de fer la reserva. El pagament del dipòsit no significa la confirmació dels serveis pressupostats sinó l’inici de les gestions necessàries per a la seva confirmació. En cas de que algun dels serveis no estigués disponible, us ho comunicaríem i us proposaríem el canvi oportú. Resta del viatge: 15 dies abans de la sortida del viatge.

Forma de pagament: Mitjançant taló o transferència a nom de Marhaba Viatges a la Carta. Número de compte:

2100 0679 16 0200536650.

Normes legals de contractació:Viatge subjecte a la normativa vigent en matèria de viatges, segons el Decret de la Generalitat de Catalunya 168/1994, de 30 de maig de 1994 (DOGC núm. 1924, de 22-7-1994). Aquests viatges es programen basant-se en tarifes aèries especials, les quals tenen algunes restriccions. Entre les més importants, cal recordar que no es permeten canvis de dates ni anul·lacions del bitllet una vegada emès. L'emissió del bitllet s'ha de fer com a molt tard 5 dies després de confirmar-lo, per la qual cosa qualsevol anul·lació després de ser emès estaria penalitzada amb la pèrdua de l'import complet del bitllet. Per evitar aquestes penalitzacions en cas d'anul·lació justificada, hi ha assegurances d'anul·lació de viatge que us podem oferir. Per aquest viatge el cost de l’assegurança d’anul·lació és de 25 euros per persona.

Indicacions pràctiques sobre aquest viatge

Documentació: cal dur passaport en vigor i que no caduqui abans dels 3 mesos des que s'arriba al Marroc.

Moneda: podreu canviar sense problemes una vegada al Marroc. També es pot treure efectiu en caixers automàtics amb targetes de crèdit. El canvi aproximat és de 1 € = 11 dirhams.

Electricitat. Si porteu aparells elèctrics (carregadors de mòbil, cameres, etc.) es poden endollar sense problemes a gairebé tot arreu.

Telèfon. A gairebé tot el recorregut hi ha cobertura de telèfon mòbil. Tot i així per poder-los utilitzar cal que la vostra companyia us activi el servei de telefonia en itinerancia (rooming) de manera que pugueu utilitzar la xarxa marroquina.

www.marhabaviatges.com

Piquer 48, 08004 Barcelona

Tel.(34) 93 441 45 59

E-mail Marhaba

GC 1069


Contacte amb l'autor: E-mail de Roger Mimó.

© Roger Mimó


Biografia de Roger Mimó La ruta de les mil alcassabes Què és una alcassaba? Allotjar-se en una alcassaba. Comprar-se una alcassaba.
Llibres de Roger Mimó. Les muntanyes del Marroc. Inventari d'alcassabes. Tinghir i la vall del Todra Roger Mimó reviu el viatge d'Ali Bei.